American history x

Kort dag i skolan idag. Blev ingen svenskalektion av någon anledning!  Men på engelskan tittade vi på filmen American history x.
Det är en hemsk och grym film, men endå samtidigt mycket bra och sevärd. Rasism och nazism är ett stort problem i samhället. Många människor vet faktiskt inte hur hemskt det är. De förstår inte. Det räcker inte med att säga till dem hur det är. Det räcker inte om man så säger det 100 gånger. För att förstå måste man se med egna ögon. Se det grymmaste med egna ögon. Se det så att det hugger till inombords. Det är först då vissa reagerar. Rasism och nazism är hemskt. Men det har ni väl hört någon säga förut antar jag?

Orsaken till rasism och nazism anser jag vara till att man är missnöjd och/eller att man är rädd. Det är några  viktiga och bidgragande faktorer, eller vad säger ni?
I filmen känner inte svarta och vita varandra. Vad vet de om varandra? Ingenting. De kanske till och med är rädda för varandra. Rädda för att förlora kontrollen. Makt för en människa är viktigt. Makthunger är något som då lätt uppstår.
Så länge man inte vet någonting om en annan, utan bara ser den som "något" så gör det inte ont i själen att skada den. Det är först när känslor uppstår som det gör ont.
Mycket sitter också i psyket. Till en början skyller man t.ex. på att svarta kommer in i landet och tar ens jobb och det är pga. dem som man själv inte har något. Detta tyder bara på att man är missnöjd och besviken. Ledsen. Arg. Vansinnig. Allt handlar egentligen om att man inte har något jobb och har svårt att få ett. En vanlig sak man då brukar göra är att skylla på andra istället för sig själv, för det kan ju inte vara ens eget fel? Det vill man iallafall intala sig själv att det inte är. Man skyller då på den utsatta gruppen- invandrare.
Man kan jämföra detta med förintelsens bakgrund. I alla dessa år har judar förföljts. 5000 år. Varför? Man behövde en folkgrupp att skylla ifrån sig på.

Jorden är en boll med en massa sträck på. Sträcken visar en massa olika land. Orsaken till att vi har olika land är för att vi ska kunna styra. Om jorden var ett enda stort land så skulle det bli kaos.
Om vi bortser från sträcken så är vi alla ett folk. Ett folk som talar olika språk och har olika kulturer pga. historien. Från grunden så är vi alla samma.
Så varför rasism och nazism? Jo, det sitter i psyket. Man behöver en folkgrupp att skylla ifrån sina problem på. Det handlar om olika känslor.

Vissa människor hamnar i fel kretser och fel tankebanor när de hamnar i vissa situationer. Det kan få dem att leda in på detta spåret. Men alla har en chans att komma ur det igen. Det går att göra det. Om man bara gör rätt saker så går det. Om man kommer ur sin bubbla och ser hur världen egentligen ser ut. Alla ska få en chans. För det går att rätta till.

"Det bästa sättet att bli kvitt en fiende är att göra honom till sin vän"
Abraham Lincoln


Hihi, det är väl alltid trevligt med lite sånt här snack? :) ♥


I skolan. Platsen framför datan var min såklart ;)


Sevärd!

                                                                                                 copyright


Kommentarer
Postat av: Emily

den filmen är skitbra =)

2009-11-10 @ 22:26:49
URL: http://emilynicole.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0